Fasadrenovering Nyköping

Hantverk och omsorg för vackrare hus | 0736-83 83 64

Fasadrenovering

Vilket material ska jag välja när det är dags för fasadrenovering? Detta är dels en fråga om smak, men hänger även tätt samman med hur ditt hus är utformat.

Har du en träfasad sedan tidigare så brukar det naturliga valet ligga på att fortsatt använda trä, men historiskt har man även bytt träfasader mot puts och även tvärtom. Nedan går vi igenom de olika materialen och deras för- och nackdelar.

Träfasad

En träfasad är troligtvis det vanligaste materialet i svenska hus. De hittas på såväl timmerhus som hus byggda av lösvirke och tjänar dels till att ge en snygg yta men förstås även för att skydda mot drag och väta. Även om ett massivt timmerhus klarar sig utan att man sätter på panelbrädor så har man ändå länge valt att komplettera husen med panel för att ge ett trevligare utseende och ett bättre skydd för stommen.

Träfasader går att få i en mängd olika utföranden. Liggande eller stående panel, bred eller smal lockpanel, fjällpanel, spont och mycket mer finns att välja mellan.

Därtill kommer förstås de obegränsade möjligheterna att välja färg. Falu rödfärg med vita knutar är den absolut vanligaste färgkombinationen i Sverige, därefter är troligtvis vita och gula fasader vanligast, men vi har även en lång tradition av att ta ut svängarna och måla våra hus i mer djärva kombinationer. Vi hjälper dig gärna att välja och kan visa vad tidigare kunder har gjort med sina hus.

När du anlitar oss för fasadrenovering kan du givetvis fritt välja utformningen på din fasad, inklusive färgsättningen.

Träfasader av god kvalitet och med rätt färg håller länge och är lättskötta. Se bara till att tvätta av fasaden med jämna mellanrum för att undvika smuts och mögelbildning.

Tegelfasad

En tegelfasad brukar man huvudsakligen se på hus som är byggda med tegelstomme. Det är ett mycket hållbart och stabilt material som dessutom skyddar mycket väl mot brand, helt enkelt för att tegelstenarna i sig redan är brända vid mycket höga temperaturer.

Det går förstås att bygga på en tegelfasad utanpå ett annat hus också, även om det är relativt ovanligt.

Tegel har fördelen att det är ett material som bidrar till en stabil temperatur i byggnaden tack vare materialets termiska tröghet. Tegel utan färg eller puts kan ge ett mycket vackert intryck och det går att placera tegelstenarna på olika konstfulla sätt för att skapa fina effekter.

nyrenoverad fasad

Putsad fasad

På byggnader med tegel-, betong- eller stenstomme så är det vanligt att man väljer att putsa fasaden för att få en slät yta som skyddar bra mot vädrets makter. Men historiskt sett har man även putsat hus med timmerstomme, främst för att man ansåg att det gav ett exklusivt utseende, men även då det hjälpte till att skydda mot drag.

Dock så bör man tänka till extra när man väljer att putsa en fasad. Har man ett hus med mycket naturliga rörelser - något som timmerhus brukar ha - så riskerar man att det uppstår sprickor.

För stabila hus på stadig grund så brukar det dock inte uppstå några problem med putsade fasader utan de håller sig jämna, snygga och sprickfria i åratal. Det enda underhåll man behöver tänka på är i regel att rengöra fasaden med jämna mellanrum och att måla om den vid behov.

Valet av färg på en putsad fasad bör alltid utgå ifrån materialets egenskaper för att man ska undvika att färgen flagnar. Bäst brukar det fungera med färger som andas och låter fukt vandra in och ut genom materialet.

 

Vi hjälper dig att välja rätt material till din fasadrenovering.